Als student een autoverzekering afsluiten: een aantal tips

Als jongere is het lastig om een autoverzekering af te sluiten. Verzekeraars zijn erg terughoudend en je betaalt soms wel twee keer zo veel premie als iemand boven de 30.
Onmogelijk is het echter zeker niet. Een aantal tips van Independer.nl die jou kunnen helpen bij het afsluiten van een autoverzekering.

Waarom is het lastig?

Het is statistisch bewezen dat jongeren vaker een ongeluk veroorzaken dan meer ervaren bestuurders. Verzekeraars zien dat ook en rekenen jongeren tot risicovolle automobilisten, waardoor zij een hogere premie moeten betalen. Ook heb je nog weinig schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie hoger is dan iemand die al langer een autoverzekering heeft lopen.

Tip 1. Kies voor een eenvoudige auto

Wil je meteen in een gloednieuwe Audi of BMW rijden? Dan moet je niet vreemd opkijken als je een flinke premie betaalt, zeker als je nog weinig rijervaring hebt. De verzekeraar houdt namelijk ook rekening met de eigenschappen van de auto. Heeft je auto meer vermogen, betaal je meer premie. Het is daarom verstandig om voor een bescheiden, eventueel tweedehands auto te kiezen.

Tip 2. Rijd defensief

Lekker in je auto scheuren zal best leuk zijn, maar verhoogt ook de kans op een ongeluk. En na een ongeluk is de kans groot dat je premie omhoog gaat. Rijd daarom defensief, dat is veilig, goed voor het milieu en houdt de premie van je autoverzekering laag.

Tip 3. Sluit autoverzekering niet af op naam van je ouders

Het lijkt misschien aantrekkelijk om de autoverzekering op naam van je ouders af te sluiten, zodat je minder premie betaalt en waarschijnlijk meer schadevrije jaren hebt. Dit is echter verboden. De autoverzekering moet afgesloten zijn op naam van de hoofdbestuurder van de auto, in dit geval jijzelf. Dat wil overigens niet zeggen dat je nooit een ritje mag maken in de auto van je vader of moeder.

Tip 4. Maak een vergelijking op Independer.nl

Wil je er zeker van zijn dat je een goede en voordelige autoverzekering afsluit? Maak dan een vergelijking van autoverzekeringen op Independer.nl. Ons team van experts helpt je graag verder.