06/05/2014

Verzekeringen

Overzicht belangrijke verzekeringen voor een student: Independer

Als student wil je goed verzekerd zijn voor verschillende zaken. Denk aan een verzekering voor de zorg die je nodig hebt, voor de auto waar je in rijdt en voor de spullen van je studentenkamer. Op deze pagina geven we je informatie over verschillende verzekeringen die voor studenten handig kunnen zijn.

Autoverzekering

Als student ben je vaak nog een beginnend bestuurder, je hebt pas net je rijbewijs. Dan is het nog wel eens lastig om een goede autoverzekering af te sluiten. Verzekeraars zien beginnende bestuurders namelijk als risicovolle automobilisten omdat zij nog onervaren zijn in het verkeer. Meestal betaal je dan een hogere premie. Ook heb je nog geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie ook hoger uitvalt.

Je kunt een aantal dingen doen om het afsluiten van een autoverzekering wat gemakkelijker te maken en te voorkomen dat je veel premie betaalt. Koop bijvoorbeeld niet gelijk een te dure auto, want dan betaal je sowieso al een hogere premie. Houd ook je rijstijl in de gaten, om schade en een premieverhoging te voorkomen. En vergelijk verschillende verzekeraars met elkaar om te kijken welke autoverzekering voor jou het beste is.

Je kunt gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken bij Independer.

Zorgverzekering

Studenten stellen meestal andere eisen aan hun zorgverzekering. Zij hebben bijvoorbeeld behoefte aan een ruimere vergoeding voor fysiotherapie en brillen of lenzen, terwijl andere dekkingen van minder belang zijn. Studenten die gezond zijn en weinig zorg nodig hebben, kunnen op hun zorgverzekering veel geld besparen. Bijvoorbeeld door je eigen risico te verhogen en je niet voor allerlei zorg te verzekeren waar je toch geen gebruik van maakt.

Sommige zorgverzekeraars bieden speciale studentenzorgverzekeringen aan. Dat zijn verzekeringen die zorg vergoeden die studenten vaak nodig hebben. Soms worden deze zorgverzekeringen tegen een speciale studentenkorting aangeboden. Mogelijk is zo’n studentenzorgverzekering iets voor jou.

Op zoek naar een goede (studenten)zorgverzekering? Kijk dan verder op de website van Independer. Daar kun je eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken op onder andere prijs, polisvoorwaarden, vrije zorgkeuze en zorgkwaliteit. Independer biedt ook een overzicht van alle specifieke
studentenzorgverzekeringen
die er zijn.

Inboedelverzekering

Woon je op kamers? Dan wil je graag dat je spullen goed verzekerd zijn. Nagenoeg alle spullen die je in je kamer hebt, behoren tot je inboedel. Denk aan je tv, computer, bed, kleding en studieboeken. Maar ook schade buitenshuis, bijvoorbeeld spullen in de tuin. Als je een kamer huurt, moet je zelf een inboedelverzekering afsluiten om deze spullen te verzekeren. Dat is niet verplicht, maar wel erg aan te raden. Als er bijvoorbeeld door brand of diefstal schade ontstaat aan je spullen, kan dat zonder inboedelverzekering een duur grapje worden.

Voor het afsluiten van een inboedelverzekering eisen veel verzekeraars dat je kamer op slot kan. Dan kunnen huisgenoten niet zomaar binnenlopen op het moment dat jij niet thuis bent.

Lees meer over een inboedelverzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering kun je op juridische hulp rekenen bij bepaalde conflicten. Bijvoorbeeld bij een conflict met de verhuurder als je vindt dat die je woning niet goed onderhoudt. Bij het afsluiten van de verzekering moet je dan kiezen voor de rubriek wonen; daarmee ben je verzekerd voor alle conflicten rondom je woning, zowel huur als koop. Maar je kunt je rechtsbijstandverzekering ook gebruiken als je onterecht je (bij)baan kwijtraakt. Afhankelijk van de situatie waarin je ontslagen wordt, kun je met behulp van een rechtsbijstandverzekering er voor jezelf het maximale uithalen. Hierbij moet je kiezen voor de rubriek inkomen.

Lees meer over een rechtsbijstandverzekering bij ontslag en bij conflicten over je woning.

Reisverzekering

Ga je op vakantie? Dan wil je natuurlijk goed verzekerd zijn voor het geval er iets misgaat. Je kunt bijvoorbeeld tijdens je vakantie te maken krijgen met verloren of gestolen spullen, of je raakt betrokken bij een ongeval. Een goede reisverzekering is dan van groot belang.

Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen, bijvoorbeeld voor medische kosten, bagage of automobilistenhulp. Ook is het mogelijk om gewoon een geldbedrag te verzekeren. Verschillende reisverzekeraars hanteren ook een (ruime) vergoeding voor specifieke bagage zoals je smartphone, iPad, fototoestel of zonnebril. Dat zijn spullen die je graag vergoed wilt krijgen.

Ga je per jaar minder dan 21 dagen op vakantie? Dan is in de meeste gevallen een kortlopende reisverzekering het voordeligst. Maar in sommige gevallen is een doorlopende reisverzekering goedkoper. Bij het vergelijken van reisverzekeringen is het daarom verstandig om ook de doorlopende reisverzekeringen mee te nemen.
Meer informatie over kortlopende en doorlopende reisverzekeringen vind je op de website van Independer. Daar kun je ook reisverzekeringen vergelijken en direct afsluiten.

Energie

De energietarieven veranderen regelmatig. De kans is daarom groot dat je huidige energiecontract niet meer de goedkoopste is. Neem daarom regelmatig het energiecontract even onder de loep en bekijk of een overstap loont. Bij Independer kun je energie vergelijkengemakkelijk energie vergelijken en eventueel direct overstappen van energieleverancier. Houd er wel rekening mee dat je bij een vast contract vaak een opzegboete betaalt als je overstapt voor de einddatum van het contract.

Ook zonder over te stappen kun je veel besparen op je energiekosten. Je kunt de energierekening gemakkelijk verlagen door niet te vergeten de verwarming ’s nachts uit te zetten en door apparaten die je niet of nauwelijks gebruikt uit het stopcontact te halen. Voor de lange termijn kun je je energieverbruik verlagen door je huis beter te isoleren. Independer biedt een overzicht van verschillende bespaartips.