Gastlezing: Bram van Ojik

Afgelopen maandag, 16 december 2012, kwam Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer naar Nijmegen om op uitnodiging van ismus een gastlezing te geven. Een mooi detail was dat hij de dag ervoor door de parlementaire pers verkozen was tot politiek talent van het jaar, waardoor de lezing ook nog actuele waarde had.

Na enkele interviews met onder meer VOX en Campus in Beeld gaf de heer van Ojik, voor een volle zaal, zijn visie op de veranderende arbeidsmarkt. Hij gaf enkele voorbeelden waaruit duidelijk bleek dat de arbeidsmarkt steeds meer aan het veranderen is ten opzichte van de tijd dat hij nog studeerde, in de jaren ’80. Een mooi voorbeeld was Tata Steel, het voormalige Hoogovens, waar nu vrijwel alleen nog geautomatiseerde productie plaatsvindt. Er zitten slechts enkele personen achter de computer om het proces in de gaten te houden, al het overige wordt gedaan door machines. Vroeger stond de hele fabriek vol met arbeiders en werden zij slechts ondersteund door machines, nu is het andersom. De contracten en rechten van werknemers zijn echter nog steeds gebaseerd op de oude manier van werken, namelijk een full time baan waarbij je van grofweg je 20ste tot je 65ste werkt.
Nu, zo gaf de heer van Ojik aan, zijn er steeds meer flexwerkers die ook ervoor kiezen om tussendoor een sabbatical te nemen of weer opnieuw naar de universiteit te gaan. Hij pleit er daarom voor dat de premies die nu door de werkgevers worden betaald en alleen gelden bij full time contracten uit de algemene middelen betaald worden. Dit zorgt ervoor dat bedrijven ook eerder kiezen voor vaste contracten, daar het voor hen niet duurder is dan een flexwerker. Deze algemene middelen zouden gefinancierd moeten worden door onder andere een milieuheffing voor bedrijven.

Naar aanleiding van zijn verhaal kreeg de heer van Ojik reacties vanuit het publiek waar hij op in ging. Zo ontstond een levendige discussie waarbij ook kritisch gereageerd werd op de plannen van GroenLinks. Het politiek talent van het jaar wist zich echter goed te verweren. Na afloop van de lezing nam hij nog ruimschoots de tijd om met degenen die nog zin en tijd hadden in gesprek te gaan over zijn werk als fractievoorzitter en over belangrijke punten voor studenten, zoals het leenstelsel.
Al met al kunnen we concluderen dat het een zeer succesvolle lezing is geweest en we willen ook via deze weg de heer van Ojik nogmaals hartelijk bedanken!