Ga naar de inhoud

Ministerie van Financiën

088 442 80 00

Korte Voorhout 7 
Postbus 20201 
2500 EE Den Haag

Het Ministerie van Financiën

Het werk van het ministerie van Financiën gaat over meer dan cijfers en geld alleen. Het gaat over mensen zoals jij en ik. Mensen met verwachtingen, zorgen, vragen, dromen en plannen. We rekenen bijvoorbeeld allemaal op financiering voor goede zorg en goed onderwijs. Op duidelijkheid over belastingtarieven en op betrouwbare banken en verzekeraars, in Nederland en daarbuiten. En we rekenen allemaal op duidelijkheid over exportregels en wat we wel en niet mee mogen nemen vanuit de vakantiebestemming.

Werk je graag in een omgeving midden in de politieke belangstelling? Wil je de mogelijkheden krijgen om je steeds te ontwikkelen en door te groeien? Dan pas je uitstekend bij het ministerie van Financiën.

De lijnen zijn kort. Dat betekent dat ook starters snel met de politieke en ambtelijke top om de tafel zitten. Investeren in onze medewerkers vinden wij vanzelfsprekend. We willen dat iedereen zich thuis voelt bij het ministerie van Financiën en zichzelf volledig kan ontwikkelen. Want samen werken aan een financieel gezond Nederland is waar we voor staan. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten, omdat we geloven dat dit onze denkkracht vergroot. Iedereen is welkom ongeacht culturele achtergrond, leeftijd, arbeidsvermogen, gender of seksuele voorkeur. Met jouw unieke bijdrage spelen we beter in op de behoeften uit onze samenleving.

 

Missie Ministerie van Financiën

Wat ons bindt en wat ons drijft, komt samen in onze missie. ‘Als ministerie van Financiën gaan we over geld. Geld van ons allemaal, voor ons allemaal. In dienst van een financieel gezond Nederland.’ Al onze dagelijkse handelingen dragen hieraan bij. De missie gebruiken wij als verbindend doel en om onszelf iedere dag weer aan te toetsen.

Onze kernwaarden zijn leidend in de wijze waarop we onze missie nastreven. De kernwaarden geven ons gezamenlijke taal, waarmee we onderling bespreekbaar maken wat we doen en hoe we dat doen. Afgelopen jaar zijn we dit gesprek gestart door persoonlijke ervaringen te delen en de kernwaarden te ‘laden’. Zo bleek dat vooral ‘durf’ en ‘samenwerken’ de komende tijd de meeste aandacht vragen. En dat medewerkers de kernwaarde ‘samenwerken’ misten. Deze is toegevoegd aan de eerder gekozen kernwaarden: integer, duidelijk, durf, en deskundig.

Integer: Wij werken voor de publieke zaak. Ons werk raakt mensen en bedrijven en daar handelen we naar. Dit handelen doen we geloofwaardig, zorgvuldig en verantwoordelijk. Wij zijn open, eerlijk en aanspreekbaar en werken op basis van wederzijds vertrouwen.

Deskundig: Wij delen en benutten kennis, kunde en (sociale) vaardigheden zo goed mogelijk. Wij willen een lerende organisatie zijn; we reflecteren op ons werk en blijven onszelf ontwikkelen. Wij staan open voor verschillende perspectieven en bieden ruimte aan diversiteit in gedachten.

Duidelijk: Wij communiceren met respect, consistent en met oog voor onze doelgroep. Wij zijn transparant in wat we doen. Wij scheppen heldere verwachtingen, nemen elkaar hierin mee en houden onze communicatie zo eenvoudig mogelijk.

Durf: Wij maken ruimte om te experimenteren en buiten de gebaande paden te treden, om fouten te maken en daarvan te leren. Wij stellen ons kwetsbaar op, we vragen, geven en ontvangen feedback en staan open voor innovatieve ideeën en creativiteit.

Samenwerken: Wij zoeken onze partners op, bevragen elkaar en werken aan gemeenschappelijke doelen. Vanuit inclusiviteit komen wij samen verder. Wij zijn gericht op het brede verband, wij helpen elkaar en waarderen co-creatie.

Waarom kiezen voor het Ministerie van Financiën?

Arbeidsvoorwaarden

De Rijksoverheid heeft uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het ministerie van Financiën hecht bovendien veel belang aan jouw ontwikkeling; tijdens je werk treden ervaren collega’s op als coach of mentor. Daarnaast krijg je gelegenheid tot het volgen van allerlei individuele en collectieve opleidingsprogramma’s. Zo blijf je binnen Financiën in beweging.

Studenten

Ben jij hard bezig met je studie maar wil je tegelijkertijd ervaring opdoen in de praktijk? Kom dan stage lopen bij het Ministerie van Financiën. Of je nu een mbo-, hbo-, of wo-opleiding volgt, bij het ministerie kun je met alle mogelijke opleidingen terecht. Denk aan rechten, finance, administratie, ICT, bestuurskunde of communicatie. De stageduur varieert drie maanden tot een jaar en je krijgt een stagevergoeding. Enthousiast geworden? Kijk dan bij onze stagevacatures.

Starters

Ben jij toe aan de volgende stap na je studie? Volg dan een traineeship bij de Rijksoverheid of ga gelijk aan de slag voor Nederland in een startersfunctie bij het Ministerie van Financiën.

 

Of je nu net een master wo-psychologie op zak hebt, net een diploma planologie aan de muur hebt hangen, of je hbo-bachelor rechten hebt behaald: de kans dat jij bij de Rijksoverheid jouw traineeship vindt, is groot. Het Ministerie van Financiën heeft traineeships waar je met een specifieke studie of affiniteit voor een vakgebied terecht kunt, maar ook traineeships waar pas afgestudeerden academici met iedere studierichting zich voor kunnen aanmelden. Zo doen wij mee aan het Rijkstraineeprogramma en het Rijks-I-Traineeship, maar kun je ook bij ons aan de slag als startend econoom bij de Generale Thesaurie, als financial trainee of als deelnemer aan de Beroepsopleiding Financieel-Economisch Beleidsmedewerker (BoFeb).

Deelnemende organisaties

krijger
dekker vd vegt
talent in huis